号位英 语 (二)
封座 (本卷满分100分)
一、阅读理解(每小题2分,共16分)
密A
Many animal and plant species have become extinct and many more are in critical 号danger. Finding ways to protect the earth’s wildlife and conserve the natural world they 不场考inhabit(居住) is now more important than ever. Dodo
The Dodo is a classic example of how human caused damage to the earth’s biology. 订 The flightless Dodo was native to the Island of Mauritius in the Indian Ocean. It lived off fruit fallen from the island’s trees and lived unthreatened until humans arrived in 1505. 装 号The easily controlled bird became a source of food for sailors and was attacked by animals 证考introduced to the island by humans such as pigs, monkeys and rats. The population of 准Dodos rapidly decreased and the last one was killed in 1681. 只 Rhinos
The Rhino(犀牛) horn is a highly prized item for Asian medicine. This has led to the 卷 animal being hunted in its natural habitat. Once widespread in Africa and Eurasia, most 名Rhinos now live in protected natural parks and reserves(保护区). Their numbers have 姓 rapidly decreased in the last 50 years, and the animals remain under constant threat from 此 poachers(偷猎者). The Giant Panda
The future of the World Wildlife Fund’s symbol is far from certain. As few as 1,000 级班remain in the wild. The Chinese government has set up 33 panda reserves to protect these
beautiful animals and made poaching them punishable with 20 years in prison. However, the panda’s distinct black and white patched coat fetches a high price on the black market and determined poachers still pose(造成) one of the most serious threats to the animals continued existence. Whales
The International Whaling Commission is fighting to ensure the survival of the
whale species. Despite the fact that one-third the world’s oceans have been declared whale sanctuaries(保护区), 7 out of 13 whale species remain endangered. Hunted for their rich supply of oil, their numbers have decreased to just 300. Collisions(碰撞事故) with ships, poisonous pollution and being caught in fishing nets are other major causes of whale deaths. Tigers
The last 100 years has seen a 95% reduction in the numbers of remaining tigers to between 5,000 and 7,000 and the Bali, Javan, and Caspian tigers are already extinct. The South China tiger is precariously close to disappearing, with only 20 to 30 still alive. Like the Rhino horn, tigers’ bones and organs are sought after for traditional Chinese medicines. These items are traded illegally along with tiger skins.
1. Which group of the following animals has already died out according to the text? A. The Dodo and the Bali, Javan, and Caspian tigers. B. The Rhino, Whale and the South China tiger. C. The Rhino, Panda, Whale and Tiger. D. The Dodo, Rhino and Giant Panda.
2. ________can serve as a cure for certain diseases. A. The Dodo’s delicious meat
B. The panda’s black and white patched coat C. The whale’s rich oil
D. The Rhino horn and tigers’ bones and organs
1
3. Which of the following statements is NOT true?
A. The number of South China tigers has reached crisis point. B. The whale is the representing mark for the World Wildlife Fund. C. People hunt for the endangered animals for high profit.
D. Many animals are threatened with extinction as a result of human activity. 4. Which of the following is mentioned in all the descriptions of those wild animals? A. The way of their life. B. Why they are hunted.
C. The reason for their extinction or being in danger. D. Punishment for hunting wild animals. 【答案】1-4 ADBC
【解析】本文为说明文。文章介绍了五种比较典型的“已经灭绝的和濒临灭绝的动物”并探究其原因。
1. 细节理解题。根据Dodo下面的一段的“The population of Dodos rapidly decreased and last one was killed in 1681”一句可判断Dodo是灭绝的动物之一,再根据最后一段中的“The Bali, Javan, and Caspian tigers are already extinct.”一句可得出正确答案。渡渡鸟、巴厘虎、爪哇虎和里海虎是灭绝的动物,故选A。
2. 细节理解题。文章的第三段Rhinos “The Rhino(犀牛) horn is a highly prized item for Asian medicine.”和最后一段提到“The South China tiger is precariously close to disappearing, with only 20 to 30 still alive. Like the Rhino horn, tigers’ bones and organs are sought after for traditional Chinese medicines.”可知,“犀牛角和虎骨及器官”被认为有很高的药用价值。故选D。
3. 细节理解题。从第四段The Giant Panda中的“The future of the World Wildlife Fund’s symbol is far from certain. ”一句可得知“世界野生动物基金”的图案标记是“大熊猫”,而不是“鲸”,故B项是错误的。
4. 推理判断题。通读全文,尤其是第一段第一句“Many animal and plant species have become extinct and many more are in critical danger.”可知,下文介绍灭绝物种和
濒危动物。第二段最后一句“The population of Dodos rapidly decreased and the last one was killed in 1681.”,第三段最后一句“Their numbers have rapidly decreased in the last 50 years, and the animals remain under constant threat from poachers”。第四段的最后一句“the panda’s distinct black and white patched coat fetches a high price on the black market and determined poachers still pose one of the most serious threats to the animals continued existence.”,第五段中的第二句“Despite the fact that one-third the world’s oceans have been declared whale sanctuaries(保护区),7 out of 13 whale species remain endangered.”,第六段中的“The last 100 years has seen a 95% reduction... Caspian tigers are already extinct. The South China tiger is precariously close to disappearing, with only 20 to 30 still alive.”,由此可推断出本文讲述这些野生动物灭绝或处于危险中的原因。故选C。
B
Every year gray whales swim a 10,000 miles round-trip, from the cold water near Alaska, down the coast of North America to the warm waters near Mexico, and back again. It is one of the longest migrations(迁徙) of any mammal.
All day, all summer long, in the cold waters near Alaska, gray whales eat and eat. Instead of teeth, gray whales have baleen(鲸须) they use to get food from ocean water. They get big mouthfuls of muck(淤泥) from the ocean floor, then push that muck right back out through their baleen. The mucky water flows through, but tiny animals get trapped in the baleen and licked up. When the water starts to freeze, the whales begin their long trip south. They swim night and day, without stopping to eat or rest. During the long journey, migrating whales may push their heads out of the water to see where they are.
Two months later, the whales reach Mexico. Babies are born here in warm, shallow(浅的) waters called lagoons(濒海湖). Ocean lagoons have no food for the adults, but the babies are safer here than in the open seas. All winter the babies grow big and strong.
2
In spring first the dads and teenagers leave the lagoons, then the moms with babies. Migrating gray whales swim close to shore, especially moms with babies. The ice is melting up north, and it’s time for the hungry whales to make the long journey back to their summer feeding grounds.
5. The underlined phrase “licked up” in Paragraph 2 probably means “_____”. A. given up B. ended up C. broken up
D. eaten up
6. During their long journey to Mexico, gray whales _____. A. always swim under the ocean B. find food to supply their energy C. face the colder and colder water
D. travel to the lagoons without a break
7. Where do mother gray whales give birth? A. In warm shallow waters near Mexico. B. Off the coast of North America. C. In the open seas near Mexico.
D. In cold waters near Alaska.
8. Which of the following is NOT mentioned about gray whales in the text? A. How long they live.
B. How they get their food. C. When they get back to Alaska.
D. How long they spend traveling to Mexico. 【答案】5-8 DDAA
【解析】这是一篇说明文。描写了哺乳动物中最长的迁徙,即灰鲸从靠近阿拉斯加区域沿着北美洲海岸一路南下,往温暖的墨西哥迁徙的过程。以及灰鲸是怎样捕食,分娩等事情。
5. 推理判断题。由上文“They get big mouthfuls of muck(淤泥) from the ocean floor, then push that muck right back out through their baleen. The mucky water flows through, but tiny animals get trapped in the baleen and licked up.”灰鲸从海底吞一大口淤泥,将淤泥从鲸须中吐出,泥水流出去,小的生物被困在鲸须中,转而被吃掉。故D项正确。
6. 细节理解题。题干中关键词为Mexico,在原文第4段“Two months later, the whales reach Mexico.”,第3段中的“They swim night and day, without stopping to eat or rest.”指出,在往墨西哥迁徙的长途中,灰鲸夜以继日,不做任何的停留和休息。故D项正确。
7. 细节理解题。由文章第4段中的“Babies are born here in warm, shallow(浅的) waters called lagoons (濒海湖).”可知,灰鲸宝宝出生在被称之为濒海湖的温暖的浅水区,故A项正确。
8. 推理判断题。B项在第2段“they use to get food from ocean water”提及;C项在最后一段中“it’s time for the hungry whales to make the long journey back to their summer feeding grounds.”提及。D项在第一句“Every year gray whales swim a 10,000 miles round-trip, from the cold water near Alaska, down the coast of North America to the warm waters near Mexico”和第四段中“Two months later, the whales reach Mexico.”提及。故选A项。
二、七选五(每小题2分,共10分)
Have you ever seen an animal being mistreated(虐待)? Seeing a pet or wild animal
get hurt might make you sad, angry, or afraid. 9. In fact, the good news is that everyone — including you — can be a helping hand for animals.
Keep your eyes and ears open.
10. Watch for changes in the way they look or act. Look out for animals who: ﹡ have cuts or other bruises(伤痕)
﹡ avoid or attack people when people come close ﹡ are too thin ﹡ are missing fur
﹡ are almost always left outside
These signs don’t necessarily mean a pet has been hurt on purpose, but they shouldn’t be ignored. If you see any of these signs, set them down. 11. What did you see or
3
hear? Where? When? Were other people around?
12. Never move an injured animal! Ask a parent, teacher, or other adult you trust for help. Find out whether the injured animal in your town can be saved by animal shelters or police. Keep their phone numbers at hand. If the person mistreating animals is a friend or family member, tell an adult you trust.
Speak up.
Let other kids know what to do if they see an animal being hurt. Using the information above, make posters to hang or flyers(传单) to hand out at school. Include the phone numbers of the police department or animal shelters who can save the injured animals. 13. They need us to speak up for them!
A. Send it to animal shelters.
B. You might think there’s nothing you can do. C. Remember, animals can’t speak for themselves.
D. Or if you see someone hurting an animal, write down the details. E. Get to know pets in your neighborhood. F. Animals are friends of human beings. G. Report it. 【答案】9-13BEDGC
【解析】本文为应用文。你曾看到过动物被虐待吗?当你遇到这种情况时如何处理呢?当你看到或听到有关受虐的动物时,可能你会伤心、生气或害怕。好消息是现在你可以做很多事情来帮助这些受虐的动物。如注意观察你周围动物的表现;看到受伤的动物不要移动它们,看到有人虐待动物要告诉并求助你信赖的人;制作海报进行爱护动物的宣传,让更多的人来帮助动物。
9. 考查对上下文的理解及推理判断能力。根据上句“看到宠物或野生动物受伤可能会让你伤心、生气或害怕” 和再根据后句“In fact, the good news is that everyone — including you — can be a helping hand for animals”根据后面的“in fact”及句子内容
可知,事实上,好消息是每个人包括你都能帮助那些受虐的动物,所以前句应提到你认为你为力,故选B。
10. 考查对上下文的理解及推理判断能力。根据“Keep your eyes and ears open”可知,建议你注意四周。言下之意要关注你周围邻居的宠物,以及后面的“Watch for changes in the way they look or act. Look out for animals who:…”注意它们的外表或行为方式的变化。可知,你要了解周围的宠物,分析选项可知,选E。
11. 考查对上下文的理解及推理判断能力。根据上句“如果你看到以上任何异样,把它们记下来”,后面的内容“What did you see or hear?Where?When?Were other people around?”可知,几个问句如你看到的听到的、在哪里、什么时间等这些细节是建议你及时记录下来,分析选项可知D项(或者如果你看到有人伤害动物,写下细节)符合题意,故选D。
12. 考查概括段落大意能力。通过该段的介绍可知“Never move an injured animal! Ask a parent,teacher,or other…If the person mistreating animals is a friend or family member, tell an adult you trust.”不要移动一个受伤的动物,向父母、老师等人寻求帮助……如果有人虐待小动物,要告诉你信任的人。可知“Report it.”符合题意。短小精悍,语言简练是小标题的最大特点。故选G。
13. 考查对上下文的理解及推理判断能力。根据最后一句“They need us to speak up for them! ”可知,动物需要我们为它们发声,可知此处的意思是“它们不会为自己发声”,而C项(记住,动物不能为自己说话)符合题意,故选C。
三、完形填空(每小题1.5分,共30分)
Imagine loving someone so much that you’d swim more than 5,000 miles to see him or her. Dindim manages to swim that far every year to 14 his friend Joao. This is ___15 , not only because of the love between the two friends, but because Dindim is ___16 a penguin. Joao found Dindim covered in oil, barely 17 on a beach near his home. He picked him up, cleaned him off and brought him to his house where he ___18 him and got him healthy again. Joao named him Dindim.
4
After a week, he 19 the penguin back to the beach and tried to release him, ____20 Dindim refused to leave Joao. They 21 together for the next eleven months. Then, Dindim disappeared. 22 , Joao thought he’d never see his friend again. But just a few months 23 Dindim was back. He found Joao on the beach, and followed him home. Each year he 24 four months to live with other penguins. For the other eight months, he lives with Joao. Joao says that each time they meet again, Dindim seems 25 to see him. He says he loves the penguin as if he were his own ___26 . He feels certain that Dindim loves him in the 27 way. Ecologist Carl Safina says that animals can and do love humans. He writes and speaks a lot about animals and their 28 . According to Carl, it’s obvious that animals feel love for humans. What’s less obvious is whether or not humans love animals enough to 29 them. Hundreds of thousands of animals are 30 by the same oil that covered Dindim when Joao found him.
Fifty percent of 31 has disappeared in the last 40 years because of humans’ ___32 their habitats. Scientists say we’re in a new mass extinction period. In the next two 33 , they predict that we’ll lose 75 percent of the remaining species on earth.
14. A. congratulate B. visit
C. invite
D. help
15. A. heart-warming B. considerate C. interesting D. ridiculous 16. A. fortunately B. obviously C. actually D. surely 17. A. active B. asleep C. lively D. alive 18. A. nursed B. collected
C. focused
D. guarded 19. A. brought B. answered C. called D. pulled 20. A. and
B. so
C. although D. but 21. A. played B. worked C. lived D. studied 22. A. Angrily B. Sadly C. Gladly D. Nervously 23. A. before
B. ago
C. then
D. later
24. A. disappears B. escape
C. challenges D. hides
25. A. more miserable B. more confident C. happier D. stronger 26. A. friend B. child C. wife D. neighbor 27. A. correct B. proper
C. same D. different 28. A. needs
B. relationships C. numbers D. feelings 29. A. protect B. prevent C. stop D. hunt 30. A. sold B. killed C. polluted
D. found
31. A. sea
B. land C. population D. wildlife 32. A. using
B. stealing
C. destroying D. reducing 33. A. generations B. solutions C. standard
D. systems
【答案】14-18 BACDA
19-23 ADCBD
24-28 ACBCD 29-33 ABDCA
【解析】这是一篇夹叙夹议类文章。Joao救了一只企鹅,这只企鹅每年都要游5,000英里来和Joao生活一段时间,体现了动物和人类之间的爱。文章最后强调:人类应该热爱动物,保护动物。否则,将会有越来越多的动物灭绝。
14. 考查动词词义辨析。A. congratulate祝贺;B. visit参观,拜访;C. invite邀请;D. help帮助。由上句中的“…swim 5,000 miles to see him or her”可知,Dindim每年都要游5,000英里去看望他的朋友Joao。故B选项正确。
15. 考查名词词义辨析。A. heart-warming暖人心房的,感人的;B. considerate体贴的,考虑周全的;C. interesting有趣的;D. ridiculous荒谬的,可笑的。由该句中的“because of the love between the two friends”可知,两个朋友之间的爱使得Dindim每年都要游5,000英里去看望他的朋友Joao,因此,他的行为是非常感人的。故A选项正确。
16. 考查副词词义辨析。A. fortunately幸运地;B. obviously明显地;C. actually实际上,事实上;D. surely无疑,一定,确实。实际上,Dindim是一只企鹅,并不是一个人。故C选项正确。
17. 考查形容词词义辨析。A. active积极的;B. asleep睡着的;C. lively生动活泼的;D. alive活着的。由前面的“Dindim covered in oil”可知,Dindim浑身被石油覆盖,奄奄一息。D选项正确。
5
18. 考查动词词义辨析。A. nursed护理,看护,照料;B. collected搜集;C. focused(使)集中;D. guarded守卫,看守。由后面的“got him healthy again”可知,Joao将Dindim带回家,照顾他,让他恢复了健康。故A选项正确。
19. 考查动词词义辨析。A. brought把……带到,带来;B. answered回答;C. called喊,叫,给……打电话;D. pulled拉。一周之后,Joao把Dindim带回到海滩上,想要放了他。A选项正确。
20. 考查连词词义辨析。A. and和,并且;B. so因此;C. although尽管;D. but但是。Joao把Dindim带回到海滩上,想要放了他,但是,Dindim拒绝离开Joao。前后是转折关系,故D选项正确。
21. 考查动词词义辨析。A. played玩;B. worked工作;C. lived生活;D. studied学习。Dindim不离开Joao,他们又共同生活了11个月。C选项正确。
22. 考查副词词义辨析。A. Angrily生气地;B. Sadly悲伤地;C. Gladly高兴地;D. Nervously紧张地。Dindim离开了Joao,Joao以为自己再也看不见自己的朋友了,所以他很“伤心”。B选项正确。
23. 考查副词词义辨析。A. before以前;B. ago以前;C. then然后,那时;D. later后来。几个月之后,Dindim回来了。D选项正确。
24. 考查动词词义辨析。A. disappears消失;B. escape逃脱;C. challenges挑战;D. hides藏。每年,Dindim都要消失四个月去和其他企鹅一起生活。A选项正确。
25. 考查形容词词义辨析。A. more miserable更悲惨的;B. more confident更有信心的;C. happier更快乐的,更幸福的;D. stronger更强壮的。由下文中的“Dindim loves him”可知,Dindim爱着Joao,所以,每次他们见面的时候,Dindim看起来都很快乐。C选项正确。
26. 考查名词词义辨析。A. friend朋友;B. child孩子;C. wife妻子;D. neighbor邻居。Joao爱这只企鹅就像这只企鹅是他的孩子。故B选项正确。
27. 考查形容词词义辨析。A. correct正确的;B. proper适当的;C. same同样的;D. different不同的。企鹅对Joao的爱就像Joao对企鹅的爱一样。故C选项正确。
28. 考查名词词义辨析。A. needs需要,需求;B. relationships关系;C. numbers数字;D. feelings感觉,感情。上文提到动物爱人类,这属于动物的情感,故该处应指Carl Safina写了很多关于动物以及动物感情的东西。D选项正确。
29. 考查动词词义辨析。A. protect保护;B. prevent阻止;C. stop停止,拦;D. hunt打猎,猎取。Carl说,很明显,动物爱人类。不太明显的是人类是否足够爱动物,愿意保护动物。爱动物当然要“保护”动物。故A选项正确。
30. 考查动词词义辨析。A. sold卖;B. killed杀死;C. polluted污染;D. found找到,发现。由第一段可知,石油包裹了Dindim,使他奄奄一息。由此可以推断,同样的石油使得成千上万的企鹅死亡。故B选项正确。
31. 考查名词词义辨析。A. sea大海;B. land陆地;C. population人口;D. wildlife野生动(植)物。由该段最后的“species”以及该句后面的“their habitats”可知,在过去的40年里,百分之五十的野生动物已经消失。D选项正确。
32. 考查动词词义辨析。A. using使用;B. stealing偷;C. destroying毁坏;D. reducing减少。人类摧毁了动物的栖息地,导致它们消失。C选项正确。
33. 考查名词词义辨析。A. generations代(约30年);B. solutions解决办法;C. standard标准;D. systems体系,系统。由该段中的“in the last 40 years”50%的野生生物消失可以推知,应该是在接下来的几十年里现存的野生动物中的75%的动物都会消失。故A选项切题。
四、单句语法填空(每小题2分,共24分)
34. Last summer, my uncle went travelling abroad with his clothes ________ (pack) in his suitcase. 【答案】packed
【解析】考查with复合结构。句意:去年夏天,我叔叔带着装着衣服的行李箱去国外旅行了。“clothes”与“pack”是逻辑上的动宾关系,因此用动词-ed形式作宾补,填packed。
35. You must understand ________ important it is for us to learn English well.
6
【答案】how
【解析】考查宾语从句连接词。句意:你必须明白对于我们来说学好英语是多么重要。分析句子结构可知,“understand”后接一个宾语从句,而该空修饰形容词,故用how。
36. It is not the proper time when our plan can be put ________ practice at once. 【答案】into
【解析】考查介词。句意:这不是能立刻实施我们的计划的恰当时机。put...into practice是固定短语,表示“把……付诸实施”,故填into。
37. The woman tried her best to protect the chimps (黑猩猩) in their ___________ (nature) habitat.
【答案】natural
【解析】考查形容词。句意:那位女士尽她最大的努力去保护生活在自然栖息地里的黑猩猩。根据句子结构来判断,此处要用形容词作定语,修饰名词“habitat”。故填natural。
38. We take this chance to express our sincere _______________ (appreciate) of your help.
【答案】appreciation
【解析】考查名词。句意:我们趁这个机会对你们的帮助表示衷心的感谢。根据句子的结构来判断,此处要用名词形式appreciation。
39. The little girl _______________ (bite) badly by mosquitoes last night. 【答案】was bitten
【解析】考查时态和语态。句意:昨天晚上这个小女孩被蚊子咬得很厉害。由句中的“last night”可知,要用一般过去时,且“little girl”与“bite”之间是被动关系,故用被动语态was bitten。
40. The railway station is at a ________ (distant) of two miles away from our school. 【答案】distance
【解析】考查名词。句意:火车站离我们学校有两英里路程。空处位于冠词“a”和
介词“of”之间,应用其名词形式。故填distance。
41. Even if bird flu ________ (disappear) from our TV screens, it doesn’t mean that the risk is over.
【答案】has disappeared
【解析】考查时态。句意:虽然禽流感已经从我们的电视屏幕上消失了,但这并不意味着危险已经过去。由句意可知,“禽流感从电视屏幕上消失”已经成事实,表示动作从过去开始,持续到现在,因此用现在完成时。故填has disappeared。 42. As you know, the roots of trees can help protect soil ________ being washed away. 【答案】from
【解析】考查介词。句意:众所周知,树的根系有助于防止土壤流失。protect...from...表示“使……免于……,防止……遭受……”。故填from。
43. A new teaching building ________ (build) in our school, which will be completed next month.
【答案】is being built
【解析】考查现在进行时的被动语态。句意:我们学校正在建一座新教学楼,它将于下个月竣工。根据定语从句的内容可推知,这座新教学楼正在建设中,且主语“building”与“build”是被动关系,因此用现在进行时的被动语态is being built。 44. There is no need ________ you to worry about the matter. 【答案】for
【解析】考查固定句式。句意:你没有必要为这件事担心。句式 there is no need for sb. to do sth.“某人没有必要做某事”。故答案为for。
45. He denied _______________ (break) the glass of the classroom on purpose for fear of being punished. 【答案】having broken
【解析】考查动词deny的用法。句意:因害怕受到惩罚,他否认故意打破教室的玻璃。动词deny之后接动词-ing形式,且break这一动作已经完成,故用动词-ing形式的完成式。所以答案为having broken。
7
五、单句改错(每小题2分,共20分)
46. There are the small number of people involved, possibly as few as twenty. _______________________________________________________________________ 【答案】the→a
47. They are living with their parents for the moment because their own house is built. _______________________________________________________________________ 【答案】在is后加being
48. Many students pay such little attention to improve reading skills that they waste a lot of precious time.
_______________________________________________________________________ 【答案】improve→improving
49. When you are in the danger, the most important thing is never to panic.
_______________________________________________________________________ 【答案】去掉第一个the
50. Self-driving is an area that China and the rest of the world are on the same starting line.
_______________________________________________________________________ 【答案】that→where
51. He had expected that everyone would burst into laughters at his joke but nobody did. _______________________________________________________________________ 【答案】 laughters→laughter
52. Life is about doing what you truly feel like do, even if it doesn’t make sense at all. _______________________________________________________________________ 【答案】do→doing
53. I was anxious to watch the World Cup final, but it is such pity that the tickets should have all been sold out.
_______________________________________________________________________ 【答案】在such后加a
54. The dog bited me on the leg while I was walking it yesterday.
_______________________________________________________________________ 【答案】bited→bit
55. I am at the loss to find proper words with which I can express my sadness. _______________________________________________________________________ 【答案】the→a
8
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容