微智科技网
您的当前位置:首页最新 七年级英语下册阅读理解单元练习题(含答案)(word)1

最新 七年级英语下册阅读理解单元练习题(含答案)(word)1

来源:微智科技网
最新 七年级英语下册阅读理解单元练习题(含答案)(word)1

一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析) 1.阅读理解

Spring comes back again. It's the best time for children to fly kites outside. Look! There are different styles of kites in the sky. How beautiful and lovely! Kite facts

Kites all have long strings(绳子). They keep kites from flying away. Kites can fly up high with a good wind. Each of them always has a tail. It makes the kite beautiful and balanced(平稳的). Useful kites

Kites weren't just for fun. People also used them to do many other things. Before planes came out, some people put cameras on kites to take photos. 100 years ago some Americans used kites to learn about weather. Later some people used them for fishing. How to fly

Never fly kites in the street or on the road. We can find a big playground or an open place. When we fly kites, we should be far away from wires(电线). If our kites are in a tree, don't climb to get it. Maybe we'll fall off. Ask our parents for help.

(1)Which season is the best time for kite flying according to the passage? A. Winter. B. Autumn. C. Summer. D. Spring. (2)After kites came out, people used them to ________. ①learn about weather ②catch fish ③grow wheat ④take photos ⑤feed birds

A. ①③④ B. ②③④ C. ①②④ D. ②④⑤

(3)Where can children fly kites?

A. On the playground. B. Near the wires. C. In the street. D. In the forest. (4)If Sandy's kite falls onto a tall tree, what should she do? A. Climb to get it quickly. B. Call the police. C. Ask her parents for help. D. Cut down the tree. 【答案】 (1)D (2)C (3)A (4)C

【解析】【分析】大意:文章主要介绍了一些关于风筝的事实、风筝的有用之处和如何放

风筝。

(1)细节理解题。根据第一段 Spring comes back again. It's the best time for children to fly kites outside. 可知,春天是放风筝最好的季节。故选D。

(2)细节理解题。根据第三段 some people put cameras on kites to take photos. 100 years ago some Americans used kites to learn about weather. Later some people used them for fishing. 可知,人们用风筝带着照相机照相、了解天气和钓鱼, ①②④ 表述正确。故选C。 (3)细节理解题。根据第四段 We can find a big playground or an open place. 可知,孩子们可以在操场或者开放的地方放风筝。故选A。

(4)细节理解题。根据最后一句 Ask our parents for help.可知,当风筝挂在树上时,我们应该向父母寻求帮助。故选C。

【点评】考查阅读理解。细节题要注意从文中寻找答案。

2.阅读理解

Mr Brown lived in a house less than two miles from his office, so he was able to drive home every day for lunch. Every time he drove home at noon, he found many cars were parked outside his house and there was no room for his own car. He had to drive somewhere else to park his car. Then he had to walk back home. This made him very angry.

He had put up a board, which said \"No parking\" in the garden facing the road, but nobody noticed(注意) it. People seemed to obey(遵守) only a police notice with white letters on a blue board:

Mrs Brown suggested(建议) that he steal(偷) a police notice. He was afraid to do so. She then suggested that he make one just like a police notice. He said he was not the police and couldn't use the word \"police\". Several days later, Mr Brown made a blue board with white letters:

\"Oh!\" Mrs Brown said, \"You told me you weren't going to use the word 'police', but why do you use it now?\" \"Really?\" he asked. \"Look again. \" She started to laugh. \"You are really clever.\" (1)Mr Brown's office was ________ his house.

A. next to B. not so far from C. two hours' drive from D. five miles from (2)Mr Brown was angry about that ________. A. he found no room to park his car outside his house B. he had nothing to eat for lunch at home C. he lost the way when he drove back home one day D. he couldn't make a police notice outside his house

(3)Mr Brown made ________ notice board(s) altogether(一共).

A. one B. two C. three D. no (4)Mr Brown made a notice board which ________ in the end.

A. was just the same as a police notice B. was different in colour from a police notice C. just looked like a police notice D. said \"POLICE NOTICE, NO PARKING\" 【答案】 (1)B (2)A (3)B (4)C

【解析】【分析】本文讲述布朗夫妇为了避免有人占用他们的停车位而想出了一个办法。 (1)推测题。根据 Mr Brown lived in a house less than two miles from his office, so he was able to drive home every day for lunch布朗先生的办公室离家不到2英里,能每天开车回家吃午餐,故可推测办公室距离他的家不远,not so far from,距离……不远,故选B。 (2)细节题。根据 here was no room for his own car和 This made him very angry可知他生气是因为他没有地方停车,故选A。

(3)细节题。根据 He had put up a board, which said \"No parking\" in the garden facing the road 和 he make one just like a police notice 可知他一共做了2块牌子,故选B。

(4)细节题。根据 he make one just like a police notice,可知布朗最后做了一块看上去像通告一样的东西,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题两种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

3.阅读理解

Hello! I'm Bob. Welcome to my classroom. It is very big and new.

There are 18 girls and 23 boys in my class. In the front of the classroom there is a teacher's desk. On the teacher's desk there is a box of chalks and a blackboard eraser. And a tape player is on it too. The tape player is Miss Green's. She is my English teacher. She comes from England, but now she teaches us in China. We all like her very much. Look! A map of China is on the wall. Four nice pictures are on the wall too. A basketball is behind the door. I often play it with my classmates after class. I like my classroom very much.

(1)How many students are there in Bob's class?

A. Eighteen. B. Twenty-three. C. Forty-one. D. Thirty-one. (2)What is NOT on the teacher's desk?

A. A box of chalks. B. A tape player. C. A blackboard eraser. D. A dictionary. (3)Where is the map of China?

A. Behind the door. B. On Bob's desk. C. On the wall. D. On the teacher's chair. (4)The best title for the passage is \" \".

A. My room B. My classroom C. My teacher D. My school 【答案】 (1)C (2)D

(3)C (4)B

【解析】【分析】本文介绍了Bob教室的布局。

(1)细节题。根据 There are 18 girls and 23 boys in my class 可知Bob班里有41名学生,故选C。

(2)细节题。根据 On the teacher's desk there is a box of chalks and a blackboard eraser. And a tape player is on it too 可知老师的书桌上没有字典,故选D。

(3)细节题。根据 A map of China is on the wall 可知中国地图在墙上,故选C。 (4)主旨题。根据全文描述可知文介绍了Bob教室的布局,故我的教室适合做标题,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题2种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

4.阅读理解

American researchers have successfully developed a way to clean waste water without chemicals. The technique uses green plants. The tests were carried out at waste treatment centre. The scientists put plants in narrow containers inside a glass building. One end of each container was a little higher than the other end. Waste water was directed down the containers through the plants' thick roots as we expected. The roots absorbed the waste in the water and used it for food. At the same time the plants produced natural gas. The gas could be collected and sold as fuel(燃料).

Four places in Florida are already using green plants to clean their waste water. (1)The best title for this passage is \" \".

A. The success of American scientists B. A new way to treat waste water C. Waste water and green plants D. Advanced technology in America (2)The technique to clean waste water is based on the fact that . A. green plants can be put in narrow containers B. most green plants have thick roots

C. water can be directed down through the plants' thick roots D. the waste in water is excellent food for plants

(3)The technique is called a new way because . A. it is cheaper than any other one B. it can be carried out in a glass building

C. it makes the waste water clean but uses no chemicals D. it needs only narrow containers and green plants (4)The new technique . A. has come to be widely used in America B. is still being tested since its first use C. proved to be more valuable than expected D. has now come into use in some places of America

【答案】 (1)B (2)D (3)C (4)D

【解析】【分析】文章大意:本文讲述了美国一种新的使用植物治理污水的方法。 (1)标题判断题,本文主要讲述新的处理污水的方法,故答案是B。

(2)细节理解题,根据 The roots absorbed the waste in the water and used it for food. 可知植物吸收废水中的物质作为生长的能量。故答案是D。

(3)细节理解题,根据 American researchers have successfully developed a way to clean waste water without chemicals. 可知这种方法之所以新是因为没有使用化学药品,故答案是C。

(4)推理判断题,根据 Four places in Florida are already using green plants to clean their waste water. 可知这种方法已经在美国的一些地方开始使用了。故答案是D。

【点评】考查阅读理解,本体设计了细节理解,标题判断和推理判断,细节理解可以从文中直接找到答案,标题判断是在完全理解文章的基础上提炼文章的中心,推理判断则需要根据前后句进行合理的推测。

5.阅读理解

This happened (发生) about two years ago. I went to an art festival in France with my friends. The festival would last (持续) 5 days.

When we arrived, the weather was great. It was very hot and sunny, so we went to the mountains for camping. But in the mountains the weather changed (变化) quickly. That night there was a terrible storm. At first we didn't worry about it, but it started to rain heavily and there was a strong wind. Later, water started coming into the tent. In the end, we had to leave and take our things to a hotel. There weren't any rooms free, so they let us sleep in the dining room. The next morning, it was sunny again. But our tent wasn't there. The wind blew it away last night.

(1)Where did the writer go for the art festival?

A. To China. B. To the UK. C. To the USA. D. To France. (2)How was the weather when the writer arrived?

A. Rainy and windy. B. Snowy and cold. C. Rainy and cool. D. Sunny and hot. (3)The underlined word \"storm\" means \"________\" in Chinese.

A. 暴风雨 B. 雨夹雪 C. 冰雹 D. 大雾 (4)Where did the writer sleep that night?

A. At home. B. In a hotel. C. In the tent. D. At a friend's home. (5)Which of the following is TRUE? A. The art festival was one week long. B. The writer didn't enjoy the camping.

C. The writer couldn't find his bag the next morning. D. The bad weather in the mountains lasted two days.

【答案】 (1)D (2)D (3)A (4)B (5)B

【解析】【分析】文章大意:本文讲述了作者去法国参见五天的艺术节所见所闻。 (1)细节理解题,根据 I went to an art festival in France with my friends. 可知,作者去法国参加艺术节,故选D。

(2)细节理解题,根据 It was very hot and sunny .可知他们天气晴朗炎热。故选D。 (3)词义推测题,根据 At first we didn't worry about it, but it started to rain heavily and there was a strong wind. 可知,当天晚上刮大风下大雨,因此可推测storm的意思是暴风雨。故选A。

(4)细节理解题,根据 In the end, we had to leave and take our things to a hotel. 可知那天晚上他们离开了露营地回到了旅馆,故选B。

(5)推断题,根据最后一段的描述可知,他们在露营时,下起了暴风雨,他们不得不走出帐篷回到旅馆,可推测他作者在露营的时候并不快乐。故选B。

【点评】考查阅读理解,细节理解题,推断题,词义推测是阅读理解常考题型,细节题可以直接从文中找到答案,词义推测,可根据上下文推断出画横线单词的意思,推断题则需要根据上下文进行合理的推断,找出正确的信息。

6.阅读理解

Class Five had a school trip last Friday. They spent a day on a big farm. Did the students like the trip? Let's see what they said.

It was a great trip. It was my first time to see so many animals. I even milked a cow. How interesting! I also picked some strawberries for my mother.

——Cathy

I will never go to the farm again. It's far away from the city center. And it's dirty. Our teacher asked us to pick vegetables,but I didn't do it. It was really hard work.

——Ben

The farm is beautiful. You can find it in my photos. And the farmers are friendly. They cooked delicious food for us. I'd like to go to the farm with my parents next time.

——Eddie

(1)Cathy thought________ was interesting.

A. riding a horse B. milking a cow C. picking strawberries D. taking photos (2)Ben said he didn't like the ________farm.

A. busy B. dirty C. old D. hot (3)Eddie enjoyed the ________ on the farm.

A. cheap fruit B. lovely animals C. beautiful flowers D. delicious food (4)________would like to visit the farm again.

A. Eddie B. Cathy C. Ben D. The teacher

(5)What can we learn from the material(材料)? A. All the students love the trip. B. It was fine last Friday. C. The farmers are nice. D. The farm is very small. 【答案】 (1)B (2)B (3)D (4)A (5)C

【解析】【分析】文章大意:表格显示了Cathy、Ben和Edie对学校旅行的看法。Cathy认为这次旅行很棒;Ben觉得农场离市区太远,而且有些脏;Eddie非常 喜欢这次旅行,他想和父母再来一次。

(1)细节理解题。根据Cathy对本次旅行的描述I even milked a cow. How interesting !可知,凯西认为挤牛奶很有趣。故选B。

(2)细节理解题。根据Ben对本次旅行的描述\"I will never go to the farm again, It's far away fromthe caty center. And it's dirty.\"可知,本说他不喜欢那个脏的农场。故选B。

(3)细节理解题。根据Eddie对本次旅行的描述”And the farmers are friendly. They cooked deliciousfood for us,\"可知,埃迪喜欢农场里的美味食物。故选D。

(4)细节理解题。根据Eddie对本次旅行的描述\"T'd like to go to the farm with my parents nexttime.\"可知,埃迪想和父母一起再去农场看看。故选A。

(5)细节判断题。根据文中句子\"I will never go to the farm again. It's far away from the dity center.\"可知, Ben并不喜欢这次旅行。故选项A错误;短文并没有提到天气情况,故选项B错误;根据文中句子\"And the farmers are friendly.\"可知,那里的农民非常友好,故选项C正确;根据文中句子\"They spent aday on a big farm.\"可知,农场很大。故选项D错误。故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题两种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

7.根据地图信息,从所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。

(1)There are two ________ on the map.

A. parks B. clubs C. supermarkets D. banks

(2)The bank is ________ the supermarket.

A. next to B. in front of C. across from D. behind (3)Next to Green Garden, you can see a ________.

A. hotel B. school C. library D. cinema (4)The restaurant is on ________.

A. Long Street B. Park Street C. Green Street D. Third Avenue (大街) (5)Which (哪一个) is TRUE (正确的)? A. The post office is between the bank and the bus stop. B. The library is behind the sports club. C. The restaurant is next to the supermarket. D. There is an English club across from the sports club. 【答案】 (1)B (2)C (3)B (4)A (5)D

【解析】【分析】大意:地图主要标示了一些建筑的位置。

(1)细节理解题。根据English Club和Sports Club可知,地图上一共有两个俱乐部。故选B。

(2)细节理解题。根据bank银行和supermarket超市的位置可知,他们在彼此的对面。故选C。

(3)细节理解题。根据Green Garden绿色花园旁边,可知是Sun School太阳学校。故选B。

(4)细节理解题。根据地图可知,restaurant餐厅在Long Street长街上。故选A。 (5)推理判断题。根据地图可知,邮局在电影院和公交站中间,A表述错误;图书馆在绿色花园后面,B表述错误;图书馆在餐馆旁边,C表述错误;英语俱乐部在运动俱乐部对面,D表述正确。故选D。

【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。

8.阅读理解

Animals grow up(成长) in different ways. Some newborn(初生的) animals are helpless but their mothers protect them. A newborn kangaroo is very small. It is only a few centimeters(cm)long. It closes its eyes and doesn't have hair. It stays safe in its mother's pouch(育儿袋)for a long time.

A newborn monkey can not walk. Its mother carries it everywhere.

Other baby animals can walk soon after they're born. They learn to run with their mothers when danger is near. A baby zebra can run, an hour after it is born.

Some baby animals are born in a place that is safe. Baby wolves are usually born in big holes with little light. Other baby animals are born in the open. A baby elephant is often born on open

land.

(1)According to the passage, many newborn animals need their mother's help because the baby can't .

A. look after themselves B. eat any food C. walk by themselves D. run with their mothers (2)Baby wolves are usually born in a(n) place.

A. open B. bright C. safe D. secret (3)How many kinds of baby animals are mentioned in this passage?

A. Six. B. Four. C. Five. D. There (4)Which of the followings is NOT TRUE according to the passage?

A. Different animals grow up in different ways. B. Some animals are born on open land. C. A newborn monkey can walk. D. Some newborn animals are helpless. 【答案】 (1)A (2)C (3)C (4)C

【解析】【分析】文章大意:各种动物以不同的方式成长。

(1)细节理解题。根据文中的语句Some newborn(初生的) animals are helpless but their mothers protect them.理解可知,新生小动物需要妈妈的保护的主要原因就是它们不能照顾自己,故选A。

(2)细节理解题。根据文中的语句Some baby animals are born in a place that is safe. Baby wolves are usually born in big holes with little light.可知,狼宝宝经常在比较安全的地方出生,故选C。

(3)理解归纳题。通读全文可知,此文涉及到的动物,袋鼠,猴子,斑马,狼,大象共五种,故选C。

(4)理解判断题。根据文中的语句A newborn monkey can not walk. Its mother carries it everywhere.可知,新生小猴不会走路,选项C的描述是错误的,故选C。

【点评】考查阅读理解。 本题主要考查了细节理解题,归纳题以及判断题,做题的时候,先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。

9.阅读理解

One morning it was shining brightly when I woke up. I looked at the alarm dock. It said 3:45! It had stopped! What time was it? I spent two minutes putting on my clothes and ran down to the kitchen. The kitchen clock Said 8: 30--I was late! My parents were away. The school bus went at 8:00. I had missed it, I rang my friend Tony on his mobile phone.

\"Tell the teacher I'll be in as soon as I can!\" I said \"Come on your rollerblades,\" Tony said. \"It will be faster than the bus.\" I got an apple to eat on the way. That was my breakfast! Then I put on my rollerblades and set off for school. It took half an hour to get to the school. I took all the shortcuts I knew, I went across the park-even through some backyards! When I got to school. I was very hot and my legs ached. I had missed math, our first lesson of the morning. But I made it

just in time for history, our second lesson. I was very happy because history is my favourite subject.

(1)The boy woke up at that morning.

A. 3:45 B. 7:30 C. 8:28 D. 8:30 (2)The word \"shortcuts\" in the second paragraph means .

A. 短处 B. 短缺 C. 短信 D. 捷径 (3)The boy got to school that morning.

A. by bus B. by skating C. by running D. by bike (4)It took for the boy to go to school.

A. 0.5 hour B. 1 hour C. 2 hours D. 1.5 hours (5)Which of the following is NOT true?

A. The boy's bedroom is upstairs and the kitchen is downstairs. B. Tony told the boy to go to school on his rollerblades. C. The boy had nothing for breakfast that morning. D. The boy didn't miss his favorite lesson. 【答案】 (1)C (2)D (3)B (4)A (5)C

【解析】【分析】本文讲述了作者因为闹钟坏了,导致他起床晚了,于是他滑轮滑去上学。

(1)推理题。根据 I spent two minutes putting on my clothes and ran down to the kitchen. The kitchen clock Said 8: 30 可知作者大概在8:25起床,故选C。

(2)词义猜测题。根据 I took all the shortcuts I knew, I went across the park-even through some backyards! 可知shortcuts是捷径的意思,故选D。

(3)细节题。根据 Then I put on my rollerblades and set off for school 可知男孩那天是滑轮滑去的学校,故选B。

(4)细节题。根据 It took half an hour to get to the school 可知他用了半个小时到达学校,故选A。

(5)细节题。根据 I got an apple to eat on the way. That was my breakfast! 可知男孩那天没吃早餐是错的,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。

10.阅读理解

You have grown too tall for your clothes from last year. Your shoes are too small for your feet. You are also too old now for some of your toys(玩具). What will you do with them? Don't just put old toys under the bed. No one can play with them there. You can give them to

children who will enjoy the toys. You can give them to a children's hospital. Little girls and boys who are ill will enjoy playing with them.

Maybe you and your friends want to buy something new for yourselves. If so, you can get all your old toys and have a big yard sale(庭院售卖)!

Ask a parent to help you. Make big signs(标志)about your sale. Hang the signs around the neighborhood. On the day of your sale, shoppers will come. Some will buy your old toys. Then you can have fun thinking about what new toys to buy. (1)The writer thinks we can _________. A. leave old toys outside B. throw old toys under the bed C. make old toys into new ones D. let other children enjoy old toys

(2)According to Para. 4, what can you do with the money from a yard sale? _________. A. Give it to parents. B. Make big signs. C. Buy new toys.

D. Give it to children's hospital.

(3)Which opinion does the writer probably(可能)agree with(同意)? \"_________\" A. Old toys are not useful. B. It is good to use things again. C. Keep your toys at home. D. Do not buy any new toys. 【答案】 (1)D (2)C (3)B

【解析】【分析】主要讲了作者建议孩子们把不用的衣服、鞋子、玩具等在庭院售卖。 (1)细节题。根据You can give them to children who will enjoy the toys.可知作者认为我们可以让其他孩子们喜欢旧的玩具,故选D。

(2)细节题。根据On the day of your sale, shoppers will come. Some will buy your old toys. Then you can have fun thinking about what new toys to buy.可知一些购物者买你的旧玩具,然后你可以考虑买什么新玩具,故选C。

(3)细节题。根据全文可知主要讲了作者建议孩子们把不用的衣服、鞋子、玩具等在庭院售卖,即再次使用东西是有好处的,即It is good to use things again.,故选B。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容